Hoppa till sidans innehåll

Disa Bäckström saknas efter lavinolycka i norska fjällen

09 JAN 2019 22:36
  • Uppdaterad: 09 JAN 2019 23:26

Det var med stor sorg vi nåddes av beskedet att en av klubbens medlemmar, Disa Bäckström, tragiskt förmodas ha omkommit i en lavinolycka i norra Norge. Disa var på en resa för en isklätterkurs över nyår arrangerad av en finsk förening och efter kursen gjorde hon toppturer på skidor i samma område tillsammans med andra deltagare. I onsdags var hon med i ett sällskap som skulle bestiga Blåbärsfjället nära Talvik i norra Norge. Hon rapporterades saknad tillsammans med tre finska män av en femte person i sällskapet, som befarade att de fångats i en lavin. Dåliga väderförhållanden och lavinrisken i området medförde att ingen räddningsinsats kunde genomföras. I fredags konstaterade den norska polisen att de fyra saknade hade begravt i en stor lavin och att det inte finns någon chans att de överlevt efter så lång tid. Polisen avvaktar fortfarande bättre väder för att kunna gå in i området och söka upp de omkomna.

Vi i Uppsala klätterklubbs styrelse sörjer en engagerad medlem som medverkade i klubbens arbete sedan flera år. Disa var en erfaren klättrare som sedan flera år hjälpte till i klubben som suppleant i styrelsen och materialförvaltare. Disa jobbade även som en uppskattad ledbyggare på Klättercentret i Uppsala. Framförallt sörjer vi en vän till många av oss klättrare i Uppsala. Våra tankar går även till familjen och andra nära till Disa.


Om någon medlem i klubben känner behov av stöd med anledning av händelsen får ni gärna kontakta oss i styrelsen. Antingen kan ni kontakta oss på epost This is a mailto link eller så kan ni nå ordförande Henrik Gezelius på tel 076-4191745.

 

Uppsala klätterklubbs styrelse, Henrik Gezelius, Prune Leroy, Richard Kowalik, Åsa Fahlman, Anders Malmgren, Magnus Torssell & Rebecca Svanberg
Skribent: Magnus Torssell

I samarbete med

c2 logga

Postadress:
Uppsala KK - Klättring
c/o Henrik Gezelius, Prästgårdsgatan 13A
75230 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: styrelsen.ukk@gmail....

Se all info