Hoppa till sidans innehåll

Klättring i Uppsala


Att Uppsala har placerats på en av Sveriges plattaste platser kan man väl knappast bestrida. Men även om Uppsalaslätten är relativt slät finns det på några få ställen där den nakna klippan reser sig en liten bit över marknivån. De erbjuder ingen big-wallklättring och inte heller några turer på flera replängder, men det duger för den inte allför kräsne. Klipporna erbjuder klättring i nästan alla former. Alltifrån svaklättring, överhängande klättring och tunna lister till fingerpillande sprickklättring. Vad beträffar graderna på lederna täcker de in i stort hela registret (utom grad 9-klättring), så det är bara att klättra på…

Vill du börja klättra?

Klubben håller inga direkta nybörjarkurser, men för de som vill lära sig klättra ute håller vi en klippklätterkurser varje vår. 

Klubben arrangerar även återkommande klätterträffar, i form av Ut Någon?! där alla medlemmar eller blivande medlemmar är välkomman.  

Att tänka på…

Respektera allemansrätten. Den är en rättighet, likväl en skyldighet, och värd att slå vakt om. Tänk därför på vad du kastar omkring dig. Ta med dig skräp hem och var rädd om klippor och övrig natur. Nog av moralkakan! Ut och klättra!
Innan ni besöker en klippa för första gången besök SKFs accesdatabas.

 

Klipporna:

Här följer en förteckning av mer eller mindre klätterbara klippor och bumlingar i närheten av Uppsala. Med närheten menas att det är en fördel om du har tillgång till bil. För er som inte har tillgång till bil, men likväl till cykel finns det klippor på lagom cykelavstånd.

Förare till klipporna är svårt att hitta i dagsläget. Den finns inte till försäljning och den finns inte heller i en elektronisk version pga lagen om upphovsrätt. Det enda som återstår är att försöka hitta någon som äger en och sedan låna den. Lycka till!

Länkar till Sverigeförarens Uppsalaklättring:

Ålandsklipporna · Predikstolen · Dalkarlskärret · Focksta · Källberga · Lilla-Bärsta

En hel del förare finns även på 27Crags

 

Uppdaterad: 01 APR 2017 09:11
Skribent: Daniel Brobäck
Epost: Adressen Gömd

I sammarbete med

c2 logga

Postadress:
Uppsala KK - Klättring
c/o Henrik Gezelius, Prästgårdsgatan 13A
75230 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info